Што е NLB Pay?


NLB Pay мобилниот паричник Ви овозможува да реализирате бесконтактни плаќања на ПОС терминалите и банкоматите во земјата и странство со Google Pay преку дигитализација на Вашите НЛБ Платежни картички од програмата на Visa и Master Card во Google Wallet . Исто така имате можност да  ги дигитализирате и употребувате сите Ваши картички за лојалност.

 

Начинот на плаќање е едноставен, брз и безбеден. За да платите, потребно е само да го приближите Вашиот мобилен телефон до бесконтактниот ПОС терминал или банкомат.

NLB Pay апликацијата може да се користи на мобилни телефони со Андроид оперативен систем 7.0 и повисока верзија)

 

Карактеристики


 • Овој сервис преку дигитализација на картичките овозможува поедноставно и побрзо плаќање за разлика од конвенционалниот начин на плаќање со платежните картички.

 • Плаќањето лесно и сигурно може да се реализира со едноставно доближување на мобилниот телефон до ПОС терминалот (претходно треба да биде отклучен телефонот и да има вкллучен NFC).

         • Не е потребен внес на ПИН за плаќање на продажни места.

Главни предности

 • Активирањето на апликацијата, дигитализацијата на картичките и користењето на NLB Pay мобилниот паричник е бесплатно!
 • Можност за дигитализација на Вашите НЛБ Платежни картички во Google pay преку NLB Pay 
 • Можност за дигитализација на сите Ваши картички за лојалност, вклучително и картичките за лојалност од локалните продажни места
 • Преглед на Вашите реализирани кредитни трансфери
 • Детален приказ на податоците за картичките
 • Можност за именување на Вашите картички
 • Можност за промена на главната картичка за плаќање во секое време
 • Приказ на состојбата на Вашата сметка
 • Едноставен процес на дигитализација на Вашите картички без дополнителни чекори

Како да активирам NLB Pay?


 • Инсталирајте го последниот „update” и стартувајте ја NLB Pay апликацијата.

 • Внесете го Вашиот ЕМБГ (единствен матичен број на граѓанинот) и Вашиот телефонски број кој е пријавен во НЛБ Банка.

 • Внесете ја еднократната лозинка која ја добивте преку смс порака, и внесете го ПИН кодот на една од Вашите картички понудени во листата.

 • Дефинирајте своја лична четирицифрена лозинка и Вашиот NLB Pay мобилен паричник  е активиран.

 • Можете да пристапите до NLB Pay користејќи ја автентикацијата преку биометрија, ако оваа опција е поддржана од Вашиот телефон.

 • Во поставките на Android во делот на конекции и NFC, изберете ја Google Pay како главна апликација за плаќање

 • Дигитализирајте / овозможете ги платежните картички кои сакате да ги користите во NLB Pay (дигитализацијата / овозможувањето се прави со внес на ПИН кодот на картичката).

 • Изберете ja НЛБ Mastercard / Visa картичката која најчесто ја користите за плаќање како Главна картичка во Google Pay со избор на копчето „ Додаj во GPay” и инсталирајте ја Google Wallet апликацијата . Дополнително, можете да ги додадете и другите претходно дигитализирани НЛБ Платежни картички

Како се користи?


 • За да извршите плаќање со главната картичка потребно е само да го отклучите Вашиот мобилен телефон и да го приближите до ПОС терминалот или банкоматот. Доколку сакате да платите со друга картичка која не е поставена за главна, потребно е да ја активирате NLB Pay апликацијата, да ја изберете картичката со која сакате да платите и да го изберете копчето „Плати”.     

     

Како да дигитализирам картички за лојалност?


 • Изберете го делот за лојалност во NLB Pay апликацијата
 • Сликајте ја картичката за лојалност и поставете ја во рамката
 • Сликајте го бар кодот на картичката за лојалност (сликањето на бар кодот започнува со избирање на знакот – ) или рачно внесете ги податоците за бар кодот
 • Внесете ги опционалните податоци за имател на картичката за лојалност, трговецот кој ја издал и внесете опис на картичката за полесно препознавање.
 • По успешното додавање на картичката за лојалност, за да се користи истата, потребно е само да се најавите во аплиакцијата, да ја изберете картичката за лојалност и да му ја покажете на трговецот за скенирање на бар кодот