НЛБ Месец на штедење

 Штедиме и создаваме изуми за подобар свет!

 

   

Штедиме и создаваме изуми за подобар свет!

Информации за акцијата

 • Дечиња цртаа на  тема „Штедиме и создаваме изуми за подобар свет" во периодот од 26.9.2022 до 25.10.2022 година и цртежите се поставени на веб страницата www.stedenje.nlb.mk                   
 • 30 најдобри цртежи ќе бидат наградени, од кои 10 цртежи се избрани по пат на гласање преку веб страницата www.stedenje.nlb.mk, а 20 цртежи се избрани од страна на посебна комисија од реномирани македонски уметници.            
 • Избраните цртежи ќе бидат наградени со парична награда во износ од 3.000 мкд на штедна книшка

Добитници

Наградени основни училишта со најдобар иновациски предизвик:

Прво место- ОУ,, Јосип Броз Тито" с. Жировница

Второ место- ОУ,, Димитар Миладинов" Скопје

Трето место- ОУ,, Блаже Конески" Велес

Добитници од страна на стручно уметничко жири:

 • Миа Божова
 • Дона Арсова
 • Теа Стоилкова
 • Лара Ангеловска
 • Бисера Врглевска
 • Михаела Трпеска
 • Јана Дончева
 • Максим Карапетров
 • Константина Милошевска
 • Тодор Шаревски
 • Калин Петрушевски
 • Ана Караиванова
 • Давид Илијовски
 • Теона Димеска
 • Марко Стојановски
 • Арета Хензлова
 • Јаков Стојановски
 • Јосиф Петковски
 • Андреј Јосифовски
 • Леонита Станоевска

Добитници од микро сајт:

 • Андреј Матевски
 • Ана Романова
 • Нена Цветановска
 • Милица Петковска
 • Матеј Николовски
 • Александра Петковска
 • Хелена Петковска
 • Сара Давчева
 • Дора Николова
 • Андреј Бојковски